September 30, 2019

September 16, 2019

April 20, 2019

February 18, 2019

December 18, 2018

February 11, 2018

Please reload

Recent Posts

Nu even niet!

18 Feb 2019

 

Een paar weken geleden was ik begonnen met een nieuw canvas. Intuïtief maakte ik contact met het doek, waarbij ik zoveel informatie ophaalde, dat ik even niet wist wat ik ermee moest. Zelfs niet wist of ik er iets mee wilde.....

Dus ik besloot om het schilderij te parkeren. Even niet. Maar ik had wel zin om te schilderen....

 

Ik koos ervoor om een doek na te gaan schilderen. 'Het meisje met de parel' van Vermeer heb ik altijd een prachtig, intrigerend doek gevonden. Of, eerlijk gezegd, het meisje sprak me aan. Een beetje mysterieus, hoe zag haar leven eruit?

Vol goede zin ging ik aan de slag.

 

 

Al snel werd ik geconfronteerd met de nodige uitdagingen. Verkeerde vorm, verhouding, kleur, afzakkende ogen en monden. Ik kwam stukken tegen van mezelf die ik eigenlijk even niet in de ogen wilde zien. Na een tijd geklungeld te hebben , haalde ik rigoureus de kwast met zwarte verf over het doek. Klaar! Ik was boos, teleurgesteld dat het me niet lukte. En, o wat een lol, alles wat ik eerder uit de weg had willen gaan kwam alsnog fijntjes voorbij. Oude patronen kwamen naar boven. Mijn innerlijke criticus liet volop van zich horen. "Zie je wel, je kunt helemaal niet schilderen, wie denk je wel dat je bent? Etc. etc. "

 

En opeens, nadat ik mijn boosheid en frustratie ruimte had gegeven, kwam ik in een andere flow terecht. Ik hoefde helemaal niks te bewijzen. Ze hoefde geen exacte kopie van het origineel te worden....ik schilderde toch voor de lol? Zo ontstond gaandeweg "mijn" meisje met de parel op het doek, niet van Vermeer, maar van mij!

 

Zo gaat het blijkbaar nu eenmaal. Op het moment dat we iets uit de weg willen gaan, dient zich dat in een andere vorm alsnog aan. Totdat we de dingen in de ogen hebben gezien en onze les hebben geleerd. Niet altijd leuk, maar blijkbaar precies wat we onderliggend toch graag willen. Groeien en verder ontwikkelen. Wat een schilderij al niet teweeg kan brengen! 

 

 

Please reload

Please reload

Archive

Volg de praktijk op: 

  • Facebook Clean Grey